• 6
  • 7
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nevezetességeink

Nevezetességek:

  •  Római katolikus templom (Szent György): Árpád-kori a 13. századból, többszöri átépítés után most barokk stílusú.

Bakonya híres ősi, Árpád kori templomáról, melyet Szent György tiszteletére emeltek. A XIII. századi eredetű, gótikus jegyeket is mutató templomot a XVIII. században barokk stílusban átalakították, a torony a XIX. században készült. A műemléki védettség alatt álló templom belső berendezése is figyelemre méltó: a kő szenteltvíztartó a XIII. században készült kora gótikus stílusban; a fő- és mellékoltár, az orgona, a szószék XVIII. századi, barokk stílusú. Láthatunk itt XIII-XV. századi faltöredékeket is. Az 1972-74 közötti restaurálás alkalmával eredeti románkori ablakok és freskórészeltek kerültek elő.

  • Római katolikus plébánia épülete: Barokk stílusban épült 1788-ban, amikor Bakonyán önálló plébánia létesült, mivel addig Kővágószőlős fíliája volt. Műemlék.

A régészeti feltárások a településen és környezetében újkőkori, bronzkori, kelta, római-kori és honfoglalás korabeli leletekre bukkantak. Az 1950-es években megkezdett uránbányászat átalakította a mezőgazdasági jellegű település arculatát és az itt élők életét. A bányászati tevékenység felhagyása jelentős gazdasági és társadalmi feszültséget okozott a településen, amelynek feloldása napjaink egyik feladata.

Látnivalók:

Helytörténeti Múzeum (Fő u. 2.) László Celília által a falura hagyott épületből kialakított helytörténeti gyűjtemény. A Pajta múzeumban korabeli eszközök kerültek elhelyezésre, valamit kialakítottak egy kis sarkot a roma nemzetiségű emberek régi munkaeszközeiből. A tájház udvarán elhelyezkedő kisebb épületben található Vörös Vincének, a FKGP egykori alelnökének emléket állító szoba is. A múzeum parkjában került kihelyezésre a Bányász emlékkő. Már hagyománynak számít, hogy májusban itt róják le tiszteletüket koszorúzással a bányászok.

Vörös Vince Emlékszoba

Árpád kori templom

Szent Antal Kápolna: 1807-ben fogadalomként építtette a falu lakossága az akkor dúló dögvész alkalmából.

Plébániaház

Ökoturisztikai látogatóközpont Fő u. 19. Bakonyától Eszékig húzódó "Baranya Zöldút" természeti értékeit bemutató létesítmény a Magyarország_Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósult meg.

A falu közigazgatási területén helyezkedett el az egykori uránbánya, a MÉV II-es bányaüzeme, melynek története itt olvasható:

https://sites.google.com/site/uranbanya/nyito-oldal

Bakonya a térképen

Útvonaltervezés innen::