• 6
  • 7
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nevezetességeink

Nevezetességek, látnivalók:

Mária-kert:

A település része a Máriacelltől Csíksomlyóig tartó Mária-út magyarországi Zalaegerszeg - Nagykanizsa - Szigetvár - Pécs - Baja - Szeged vonalon haladó szakaszának. Ezért találhatunk rá egy Mária-kertre Bakonyán is, a település északnyugati szélén. A Baranyába tervezett 10 Mária-kert tervezését Geist István építésztervező végezte Kutrovácz Réka és Lovizer Dániel tájépítészek segítségével, 2015 évben. A Mária-kert legfontosabb része egy Máriával kapcsolatos műalkotás, mivel. A bakonyai kert koncepciója a 2. titokra, Mária Erzsébetnél tett látogatására, épül, így itt egy álló téglalap alakú domborművön jelenik meg ez a találkozás.

Helytörténeti Múzeum:(Fő u. 2.)

László Celília által a falura hagyott épületből kialakított helytörténeti gyűjtemény. A Pajta múzeumban korabeli eszközök kerültek elhelyezésre, valamit kialakítottak egy kis sarkot a roma nemzetiségű emberek régi munkaeszközeiből. A tájház udvarán elhelyezkedő kisebb épületben található Vörös Vincének, a FKGP egykori alelnökének emléket állító szoba is. A múzeum parkjában került kihelyezésre a Bányász emlékkő. Már hagyománynak számít, hogy májusban itt róják le tiszteletüket koszorúzással a bányászok.

Római katolikus templom (Szent György):

Árpád-kori a 13. századból, többszöri átépítés után most barokk stílusú.Bakonya híres ősi, Árpád kori templomáról, melyet Szent György tiszteletére emeltek. A XIII. századi eredetű, gótikus jegyeket is mutató templomot a XVIII. században barokk stílusban átalakították, a torony a XIX. században készült. A műemléki védettség alatt álló templom belső berendezése is figyelemre méltó: a kő szenteltvíztartó a XIII. században készült kora gótikus stílusban; a fő- és mellékoltár, az orgona, a szószék XVIII. századi, barokk stílusú. Láthatunk itt XIII-XV. századi faltöredékeket is. Az 1972-74 közötti restaurálás alkalmával eredeti románkori ablakok és freskórészeltek kerültek elő.

Római katolikus plébánia épülete:

 Barokk stílusban épült 1788-ban, amikor Bakonyán önálló plébánia létesült, mivel addig Kővágószőlős fíliája volt. Műemlék.A régészeti feltárások a településen és környezetében újkőkori, bronzkori, kelta, római-kori és honfoglalás korabeli leletekre bukkantak. Az 1950-es években megkezdett uránbányászat átalakította a mezőgazdasági jellegű település arculatát és az itt élők életét.

Ökoturisztikai látogatóközpont:(Fő u. 19.)

Bakonyától Eszékig húzódó "Baranya Zöldút" természeti értékeit bemutató létesítmény a Magyarország_Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósult meg.

Szent Antal Kápolna:

A község belterületétől dél-keletre található a 1807-ben Páduai Szent Antal tiszteletére emelt kápolna, amit az akkor dúló dögvész alkalmábólfogadalomként építtetett a falu közössége.

A falu közigazgatási területén helyezkedett el az egykori uránbánya, a MÉV II-es bányaüzeme, melynek története itt olvasható:

https://sites.google.com/site/uranbanya/nyito-oldal

Bakonya a térképen

Útvonaltervezés innen::